Opblaasbare Boten

Opblaasbare Boot en Opblaasbare Kajak

Opblaasbare Boten

Opblaasboot kopen? Alle Opblaasboten online

Jezelf voortbewegen op het water en genieten van mooie tochten, dat kan met een opblaasbare boot van de watersportwinkel! Een opblaasbare boot uit ons uitgebreide assortiment biedt je comfort en stabiliteit terwijl je zich op het water begeeft. Door middel van peddels of een kleine elektrische buitenboordmotor kan je alle watertypes aan, van een rustig meer tot een golvende zee.

De voordelen van een opblaasbare boot

Een opblaasbare boot is een boot die je eigenhandig voortbeweegt door middel van peddels of een elektrische buitenboordmotor. Een opblaasbare boot wordt vaak gebruikt tijdens het vissen of bijvoorbeeld in de kanosport. Met een opblaasbare boot ben je helemaal vrij op het water je kunt gaan en staan waar je wilt, maar wel op het water natuurlijk. Een opblaasbare boot van Opblaasbare Boten heeft als extra eigenschap dat de boot opblaasbaar is en dat kan soms erg handig zijn. Zo kan de opblaasboot erg compact worden opgeborgen en is een opblaasbare boot dus praktisch om mee op reis te nemen. Ook maakt het opblaasbare aspect van de boot erg licht zodat hij gemakkelijk in het water te leggen is.

Elektrisch varen

Lees onze handige tips over opblaasbare boten

De juiste luchtpomp voor de opblaasbare boot

Een luchtpomp is een belangrijk accessoire voor een opblaasboot. Voor het merendeel van de aangeboden opblaasbare boten (met uitzondering van Intex opblaasbare boten en sommige opblaasbare boten van Sevylor en Bestway), is de luchtpomp niet inbegrepen in de levering en moet de luchtpomp apart worden gekocht. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten luchtpompen en leggen we de verschillen uit. Ook geven we tips voor het kiezen van de juiste luchtpomp. De juiste luchtpomp De juiste luchtpomp voor...

Intex opblaasboten en Kajaks – Waarom kiezen voor een Intex opblaasbare boot?

Intex is een bekende fabrikant van rubberboten en opblaasbare kajaks in het lage prijssegment. In dit artikel willen we je kennis laten maken met de productseries van Intex en bespreken voor wie deze betaalbare opblaasbare boten geschikt zijn en welke alternatieven er eventueel worden aangeboden. Intex de fabrikant in opblaasbare boten. Het Amerikaanse bedrijf is al meer dan 40 jaar op de markt. Aanvankelijk heette het nog The Wet Set® en produceerde het voornamelijk strandballen en luchtbedden. Pas later veranderde het...

Montage en verpakking van een opblaasboot

Elke gebruiker van een opblaasboot moet weten hoe hij zijn opblaasbare boot moet monteren en demonteren. Volg de onderstaande instructies bij het opzetten van een opblaasboot. . Montage van een opblaasboot Opblaasbare boten moeten op een vlakke ondergrond worden opgeblazen. Het is niet aan te raden om het op het zand te maken vanwege het risico dat de zanddeeltjes in de kleppen kunnen komen. Tijdens de eerste keer oppompen moet je de doppen van de ventielen verwijderen en ervoor zorgen dat...

[toc]

De toepassingsgebieden van opblaasboten zijn in twee categorieën in te delen: recreatie en tochten.

Opblaasbare roeiboten en de goedkope opblaasbare kajaks (bijvoorbeeld Intex opblaasboten) zijn bedoeld voor recreatie op het water. Deze opblaasboten zijn vooral geschikt om in meren te zwemmen, kleine riviertjes te varen en om bij goede weersomstandigheden in de zee bij het strand te peddelen. Er zijn zelfs speciale opblaasbare kajaks en opblaasbare roeiboten voor vissers. Deze opblaasbare vissersboten hebben extra ruimte voor uitrusting, hengelhouders en de meeste van deze boten zijn voorzien van een stabiele vloer zodat je in de opblaasboot kunt staan.

Vanaf ongeveer € 300 zijn er opblaasbare kajaks waarvan de luchtslangen beschermd zijn met een polyester of nylon en bedoeld zijn voor af en toe peddelen en korte tochten van 2 à 3 uur op rustig water. Opblaasbare kajaks voor tochten (vanaf ongeveer € 500) zijn ontworpen om langer te peddelen. Deze opblaasboten hebben een hogere luchtdruk, robuuster materiaal, betere vaareigenschappen en bieden meer ruimte en comfort. Als je bij regenachtig en koel weer wilt peddelen, moet je een opblaasbare toerkajak met gesloten kuip aanschaffen. Als je met jouw opblaasboot op bijvoorbeeld wildere rivieren wilt peddelen, let dan op de geschiktheid van de opblaasboot voor wildwater. Dit wordt gegeven als een witwaterpeil tussen 1 en 6.

De meeste opblaasbare kano’s zijn ook geschikt voor wildwatergebruik. Het aanbod aan opblaasbare kano’s is zeer beperkt. Opblaasbare kano’s worden vanwege hun ruimte ook vaak gebruikt voor meerdaagse tochten en familie-uitjes.

Ongeacht het type opblaasboot hebben wij de volgende aanbeveling voor je. Hoe vaker je tijdens het seizoen met de opblaasboot vaart, hoe meer ervaren je bent en hoe hoger jouw eisen aan een opblaasboot. Zowel de stevigheid als de kwaliteit van de opblaasboot (en daarmee ook de levensduur) en de vaareigenschappen nemen toe met de aanschafprijs van een opblaasboot.

Kies de juiste maat voor jouw opblaasboot

Je moet de maat afhankelijk maken van het aantal mensen waarmee je op een opblaasboot wilt varen, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoeveel bagage je mee wilt nemen voor je vaartochten. Kies een opblaasboot op basis van het maximale aantal personen en de opgegeven laadlimiet.

Opblaasbare roeiboten zijn beschikbaar voor 2 – 8 personen, met een laadvermogen van meer dan 800 kg. De goedkoopste opblaasboot die plaats biedt aan maximaal 5 personen is de Intex Excursion 5. Er zijn zelfs modellen (bijvoorbeeld van sevylor) met extra stabiele vloer. Bovendien kunnen de grotere opblaasboten vanaf 4 personen meestal worden uitgerust met een elektrische buitenboordmotor. Het maximaal toegestane aantal pk’s van de elektrische buitenboordmotor is afhankelijk van de opblaasboot.

Onder de opblaasbare kajaks bevinden zich 1, 2, 2 + 1 en 3-persoons kajaks (“+1” betekent “plus een kind”). De laatste varianten zijn vooral interessant voor gezinnen. Sommige opblaasbare kajaks voor meerdere personen kunnen variabel worden gepeddeld (dwz een 2 + 1 opblaasbare kajak kan alleen, in paren of zelfs in drieën worden gepeddeld). Lees meer over het kiezen van de juiste maat in ons artikel 1, 2 of 3-persoons kano – welke bootmaat moet dat zijn .

Als comfort belangrijk voor je is, kies dan ook voor een grotere opblaasbare kajak. Vanaf een lengte van 4 m biedt een 2-persoons opblaasbare kajak zeker genoeg ruimte voor twee grote peddelaars met bagage. Solo-peddelaars die lange tochten maken (d.w.z. veel ruimte nodig hebben voor bagage en goede draag eigenschappen) nemen meestal een 2-persoons opblaasbare kajak, die kan worden beschouwd als een 1-persoons opblaasbare kajak.

Opblaasbare kano’s bieden nog meer ruimte en laadvermogen . Opblaasbare kano’s zijn verkrijgbaar in 2-, 2 + 1-, 3-, 4- en 10-persoons varianten. Sommige opblaasbare kano’s voor 2 tot 3 personen hebben een laadvermogen tot 450 kg. In- en uitstappen en het in- en uitladen van bagage is met een opblaasbare kano gemakkelijker dan met een opblaasbare kajak.

De draagbaarheid van een opblaasbare boot

Als je een opblaasboot in een rugzak te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of het vliegtuig wilt vervoeren, zijn gewicht en verpakkingsgrootte belangrijke criteria bij de aankoop van een opblaasbare boot. Het gewicht van de opblaasbare boot mag niet hoger zijn dan 15 kg, aangezien de uitrusting ook wordt meegenomen. Dit zijn onze persoonlijke ervaringen. Het gewicht van de rugzak op jouw rug mag echter niet hoger zijn dan 25% van uw lichaamsgewicht, anders worden jouw schouders snel moe. Als alternatief kun je ook een opvouwbare steekwagen gebruiken voor transport.

Iedereen die op zoek is naar een opblaasbaar kajak, waarbij naast de stabiliteit de vaareigenschappen een belangrijk onderdeel zijn. Zowel de luchtdruk als de lengte en breedte van de opblaasbare kajak kunnen een eerste indicatie geven van de vaareigenschappen en stabiliteit van de opblaasbare kajak. Hoe langer en smaller de opblaasboot, hoe beter de rechte lijn en de snelheid. Met afnemende lengte en toenemende breedte wordt de opblaasbare kajak wendbaarder en stabieler, maar verliest hij ook aan prestaties. Een wendbare en stabiele opblaasbare kajak is een voordeel op kleine, snelstromende rivieren. Op grote meren spelen snelheid en rechtlijnigheid daarentegen een grotere rol. Een hoge luchtdruk (vanaf 0,2 bar) zorgt ook voor betere vaareigenschappen en meer stabiliteit op het water. Toerende peddelaars kiezen voor een opblaasbare kajak met een lengte van minimaal 4 meter en een breedte van minder dan 90 cm. Veel opblaasbare kajaks kunnen worden uitgerust met een vin, wat de stabiliteit van de opblaasboot in rechte lijn aanzienlijk verbetert.

Is een opblaasbare boot wel veilig?

Alle opblaasboten die verkrijgbaar zijn bij de opblaasboot shop zijn veilig. Let er bij het kopen op dat de opblaasboot meerdere aparte luchtkamers heeft. Als een luchtkamer een gat heeft, zal deze niet zinken en blijf je gewoon veilig en wel op het water drijven. Daarnaast hebben met name hoogwaardige opblaasbare boten een extreem robuust en scheurvast materiaal. Bovendien zijn opblaasbare boten uiterst veilig tegen kantelen en bijna onzinkbaar vanwege het drijfvermogen. Het volgende is van toepassing: hoe meer je jouw opblaasboot belast (veelvuldig gebruik, grondcontact, …), hoe hoger de kwaliteit van jouw opblaasboot moet zijn.

Opblaasbare boot opblazen

Een opblaasboot wordt opgeblazen met een luchtpomp. Hoe groter de pomp, hoe sneller de opblaasboot wordt opgeblazen. Met name dubbelwerkende pompen met een groot volume maken een snelle montage mogelijk. Voetpompen zijn ook mogelijk. Als je helemaal niet wilt pompen, kun je de opblaasboot opblazen met een elektrische luchtpomp (geen compressieluchtpompen).

Luchtdruk van de opblaasboot

De luchtdruk wordt gegeven in bar of psi. Hoe hoger de luchtdruk, hoe sterker de luchtkamers (d.w.z. de bodem en de zijwanden) van de opblaasboot. Goedkope opblaasboten hebben een luchtdruk onder 0,1 bar. Vanaf 0,2 bar zijn de luchtkamers merkbaar stevig en van hoge kwaliteit. De laatste jaren zijn er steeds meer opblaasbare kajaks met drop-stitch die een bijzonder hoge luchtdruk hebben.

Koop de juiste opblaasbaat: Tips en uitleg

Er zijn inmiddels talloze opblaasboten op de markt. Velen associëren een rubberboot met een opblaas- of recreatieboot met roeispanen. Er zijn veel meer soorten opblaasboten op de markt, en voordat je een miskoop doet, willen we in dit artikel onze tips delen over het kopen van de juiste opblaasboot. In vijf stappen hebben we opgeschreven wat je moet gebruiken om uw opblaasboot te kiezen.

Kies het juiste type opblaasboot!

Het type opblaasboot hangt af van hoe je zich op het water wilt verplaatsen. Houd je van roeien of peddelen met je toekomstige opblaasboot? Roeiboten zijn plezierboten en geen sportboten. Dergelijke opblaasboten met roeispanen worden vooral gebruikt om op het water te roeien en daar te vertoeven. Deze roeiboten zijn populair bij het recreanten of vissers. Er zijn echter ook opblaasbare roeiboten die kunnen worden uitgerust met een elektrische buitenboordmotor. Je kunt dan moeiteloos grotere afstanden afleggen met je opblaasbare boot.

Als je liever peddelt, moet je de keuze beperken tussen een opblaasbare kajak , opblaasbare kano of een standaard opblaasbare boot. Hier is de vraag: maak je liever vaartochten met een peddel en heb je zoveel ruimte nodig voor meerdaagse vaartochten, dan is een opblaasbare kano de juiste opblaasbare boot. Opblaasbare kano’s worden voornamelijk gebruikt voor stromend water. Als je daarentegen liever peddelt met een dubbele peddel en je wilt zowel snel als comfortabel varen, dan is een opblaasbare kajak een aanrader. Zelfs als je alleen wilt peddelen, is een opblaasbare kajak een betere keuze. De exacte verschillen tussen de twee soorten opblaasboten vind je in ons artikel Kano, kajak of kano – wat is het verschil?