Hoe kies ik de juiste peddel?

Hoe kies ik de juiste peddel?

De aanschaf van de juiste peddel is belangrijk, immers met de peddel wordt de kajak voortbewogen(de motor van je kajak)

Eigenschappen waar je op moet letten bij de aanschaf van een peddel: materiaal steel (aluminium, polyester, hout, carbon, glasvezel), materiaal bladen (glasvezel, nylon, kunststof, hout, carbon, kevlar), verstelbaar (smartshaft>hoek tussen bladen, soms ook lengte), deelbaar (makkelijk voor vervoer), vorm van het blad (asymmetrisch, smal, breed, wingvorm), stijfheid peddel (stijfheid steel is belangrijker dan stijfheid blad voor het rendement van je peddelslag) , lengte van de peddel (afhankelijk van lengte vaarder en breedte kajak), gewicht van de peddel (hoe lager hoe beter, schouders en armen raken minder snel vermoeid).

Een goede peddel is een goede investering

De peddel moet stevig zijn aangezien je de peddel niet alleen gebruikt voor het voortbewegen van je kajak maar ook b.v. als peddelbrug om makkelijker te kunnen instappen of als outrigger bij een zelfredding met paddlefloat. Let bij het kopen van een peddel op de garantiebepalingen, bij b.v. de winkel Kanototaal wordt aangegeven dat de peddels die ze verkopen niet geschikt zijn voor het maken van een peddelbrug en dat ze dus geen schades vergoeden die zijn ontstaan anders dan het normaal voortbewegen met de peddel door het water! Voor kajakvaren gebruik je een dubbelbladige peddel waarbij de peddelbladen zijn gedraaid(het peddelblad wat zich niet in het water bevindt vangt hierdoor minder wind). Het peddelblad is vaak asymmetrisch van vorm ,de bovenkant van het blad heeft een andere vorm dan de onderkant van het blad, zo blijft tijdens de insteek in het water, de waterdruk op het blad gelijk.

Er zijn verschillende lengtes verkrijgbaar (meest gangbaar is tussen 2,10 en 2,25 m),om de juiste lengte te bepalen wordt vaak gekeken of het mogelijk is de vingertoppen over het peddelblad te doen bij een verticaal gehouden peddel, of door de peddel op je hoofd te leggen en de peddel aan weerszijden vast te pakken waarbij de ellebogen een hoek van 90 graden maken>de handen moeten zich dan op zo’n 15 cm afstand van de bladen bevinden, deze methodes zijn echter niet altijd toereikend, laat je daarom goed adviseren in de winkel bij de aanschaf van een peddel en maak eerst een proefvaart met de gekozen peddel en je eigen kajak.

Peddels zijn vaak ook deelbaar, wat het vervoer makkelijker maakt, vaak wordt een reserve peddel meegenomen tijdens een kajaktocht, deze is altijd deelbaar zodat de reserve peddel makkelijker op het dek op te bergen is. De meeste stelen zijn recht ,je hebt echter ook gebogen stelen (crank) die pols blessures voorkomen en waarmee je de insteek in het water iets verder naar voren kunt doen waardoor de slag efficiënter wordt. Je hebt peddels met grote bladen, voor varen met krachtige slagen, voor lange tochten is echter een smaller blad prettiger, om de slagen langer vol te houden.

De stelen zijn ook in verschillende diktes te verkrijgen (niet elke hand is even groot)

Peddels zijn in verschillende materialen verkrijgbaar, vaak zijn de stelen gemaakt van aluminium of polyester en de bladen van kunststof of nylon ,je hebt ook houten peddels (mooi maar wel kwetsbaar, en onderhoudsgevoelig),bij de duurdere peddels zijn steel en/of blad gemaakt van carbon, een carbon peddel is sterk, stijf en weegt minder. Een speciale houten peddel is de greenland peddel ,kenmerkend door zijn smalle lange taps toelopende bladen verbonden door een relatief korte steel. De Groenland peddel is populair aan het worden door zijn positieve eigenschappen tijdens het varen, steunen, en rollen. De Groenland peddel is minder vatbaar voor wind door zijn smalle bladen. Omdat de Groenlandpeddel niet direct volledige weerstand geeft aan het begin van een slag, is de peddel minder belastend voor de spieren, en dus minder vermoeiend op kajaktochten. In opkomst is de wingpeddel (wing vanwege de vleugelvorm van het blad) een wingpeddel moet je zijwaarts bewegen(weg van de kajak)door de wingpeddel heb je een langer afzetmoment en hierdoor wordt de slag effectiever.