Verschil tussen een kajak en kano

Verschil tussen een kajak en kano

Kajak heeft een gesloten dek met daarin een kuip (“instapgat”) en zitje, wordt voortbewogen met een dubbelbladige peddel, heeft vaak waterdichte compartimenten waarin je bagage kan opbergen ,je kan echter niet zoveel bagage meenemen als in een kano. Met een kajak kan je sneller varen dan een kano (door het hogere slagtempo van de dubbelbladige peddel).

Kano (of Canadese kano) is van boven open (vandaar dat de kano ook wel open kano wordt genoemd), je kan geknield of zittend (op een bankje) varen, wordt voortbewogen door een enkelbladige peddel (steekpeddel), je kan veel bagage meenemen (ideaal voor kampeervakanties) en je kan er makkelijk bij komen tijdens het varen, de kano is vaak breder dan een kajak (stabieler) en vaart iets minder snel dan een kajak. In en uitstappen gaat veel makkelijker, grotere kano’s zijn geschikt om met meerdere personen te varen (bij een kajak maximaal 2 personen). Een kano wordt ook veel gebruikt om samen met kinderen of een hond te varen. In een kano zit je wat minder beschut tegen de weerselementen dan in een kajak, een kajak vangt in het algemeen minder wind (kajak is lager dan kano) en kan de golven beter aan.

Kanovaren (met een enkelbladige /steekpeddel) vereist een andere techniek dan kajakvaren (met een dubbelbladige peddel) Om goed recht vooruit te varen met een enkelbladige peddel, moet een solo- of hekvaarder (degene die achterin de kano zit) bepaalde stuurslagen maken bij de voorwaartse slag, dus aan één kant van de boot snelheid maken en tegelijkertijd sturen dat valt niet altijd mee en daarom zie je nog wel eens een (huur)kano zigzaggend vooruit gaan. Ook andere kano peddeltechnieken zoals kruisslagen, oversteken en duwslagen zijn bij het kanovaren belangrijk. Bij het tandemvaren moeten boeg(voorin)- en hekvaarder(achterin) goed met elkaar kunnen samen werken. Het solo-kanovaren is de laatste tijd in opkomst.