Tips bij het kopen van een kajakstoel

Tips bij het kopen van een kajakstoel

Het gebruik van een kajakstoel of kajakrugleuning is een essentieel onderdeel van de opblaasbare kajak. In feite is het belangrijk voor de veiligheid! Net zoals een paardenzadel, een kajakstoel biedt veiligheid en controle tijdens het peddelen.
Waarom een kajakstoel of een kajakrugleuning?

Tegenwoordig hebben opblaasbare kajaks, ongeacht welk type kajak, enorme vooruitgang geboekt op het gebied van ergonomie voor de kajakker. Er zijn waterdichte opbergruimtes, de mogelijkheid om je peddel aan de boot te bevestigen, kuipen van meerdere afmetingen om het in- en uitstappen te vergemakkelijken, etc. Qua comfort zelf vind je nu veel tips om het kajakken aangenamer te maken vorm. Vooral op zitniveau: de meeste opblaasbare kajaks zijn uitgerust met een kajakstoel die comfortabeler zit. Bijna zo comfortabel dat je misschien in de verleiding komt om niet eens een stoel of rugleuning toe te voegen! Maar dat zou een grove vergissing zijn. Deze kajakstoelen bieden niet alleen extra comfort, maar hebben ook meerdere functies tijdens het kajakken

Kajakstoel met antislip

Tijdens het kajakken kan er altijd water in de kajak komen waardoor de bodem van de kajak wat gladder wordt, daarom zijn de meeste opblaasbare kajaks al voorzien van een opblaasbare kajakstoel. Om te voorkomen dat je rug heen en weer schuift, heupen tegen de zijkanten stoten, is een kajakstoel met antislip een vereiste. En dit geldt vooral als je wordt blootgesteld aan zware omstandigheden.

Het comfort van een kajakstoel

Nadat je op de kajakstoel heeft gezeten, zal je merken dat de kajakstoel een uitstekende comfort biedt. Over het algemeen worden de gewatteerde delen van de zitting en rugleuning als bijzonder comfortabel ervaren: kruisondersteuning, demping, ontlasting van de buikspieren, alles wordt zo gedaan dat de kajakker zich alleen kan concentreren op de navigatie. Sommige kajakstoelen zijn zelfs ontworpen om bepaalde pijntjes en kwalen voor sommige kajakkers te helpen voorkomen. Bijvoorbeeld de Hi-Comfort kajakstoel van RTM, die vooral geschikt is als je een gebroken staartbeen hebt.
Kajak vissen

Hoewel kajakvissen vaak staand wordt gedaan, zijn er speciale stoelen voor kajakvissen. Ze zijn verhoogd voor een beter zicht en bieden meer bewegingsvrijheid tijdens het kajakvissen. Ze zijn des te belangrijker omdat een vissessie lang kan duren en het beter is om energie voor de vissen te sparen dan urenlang je pijnlijke billen te genezen zonder veel pijn.

De Sit On Top-kajaks

De rugleuning van de kajak kan alleen worden gebruikt met sit-on-top kajaks. Deze opblaasbare kajaks worden over het algemeen gebruikt in relatief rustig water en worden blootgesteld aan minder veeleisende omstandigheden. Het is niet altijd nodig om een volledige kajakstoel te gebruiken. In dit geval kan een rugleuning voldoende zijn. Zijn functie is het bieden van meer kruis- en wervelondersteuning zonder de opblaasbare kajak te overbelasten.

Er zijn zelfs enkele opblaasbare kajaks waarbij de stoel al zo is gebosseleerd dat er geen volledige stoel in past. In dit geval gebruik je altijd een rugleuning. Afgezien van deze paar speciale gevallen, kan men meestal een stoel of rugleuning gebruiken, afhankelijk van wat men kiest.

Kajakstoel kopen

Voordat je een kajakstoel gaat kopen zijn de volgende punten van belang, waarbij altijd rekening wordt gehouden met het budget dat je eraan wilt besteden:

Welk type opblaasbare kajak gebruik je? Als het een opblaasbare kajak met zitje is, kun je naar wens een ruggedeelte of een zitje gebruiken. Als de kajak gesloten is, wordt meestal een volzit gebruikt

Voor een relatief lange tocht op zee raden we een complete, zeer comfortabele stoel aan, aan de andere kant zou een stoel voor een surfkajak niet alleen vervelend, maar zelfs gevaarlijk zijn. Je gebruikt altijd een rugleuning.

Het comfort? Sommigen kajakkers houden van een stevige grip, anderen geven de voorkeur aan zacht: net als bij het kiezen van een matras, heeft iedereen een andere voorkeur. Aarzel niet om bij twijfel en voor nauwkeurigere informatie contact op te nemen met een specialist.

Vaste of opblaasbare stoel? Nogmaals, sommigen geven de voorkeur aan een opblaasbare rugleuning, anderen geven de voorkeur aan een gestoffeerde stoel. Het is echter zeer ongebruikelijk om een opblaasbare stoel te gebruiken op een harde boot.