Kayakvissen: avontuurlijk, spannend en sportief.

Kayakvissen: avontuurlijk, spannend en sportief.

Kajakvissen is in de loop van de tijd steeds populairder geworden. Dit komt ongetwijfeld door de spanning die kajakvissen biedt. Het is voornamelijk gericht op actieve sportvissers die een sportieve activiteit willen en maakt vissen op afgelegen water mogelijk met een viskano of viskajak die niet per boot of te voet bereikbaar zijn. Om in de beste omstandigheden te oefenen, is het belangrijk om een aantal veiligheidsregels voor je op een rijtje te zetten.

Wat maakt kajakvissen zo leuk?

Kajakvissen is een activiteit die vooral gericht is op vissers die iets meer sensatie willen op het water dan het vissen aan de kant van het water. Gebieden die voor sportvissers niet te voet toegankelijk zijn, deze mooie afgelegen visplekken is met een kano of kajak toegankelijk. Heerlijk stil op het water drijven en hoor je vissen om je heen spattellen in het water, met een opblaasbare kajak bereik je makkelijk de grote vissen. Deze activiteit omvat twee disciplines, enerzijds kajakken en anderzijds vissen, wat het een complete sport met grote vrijheid maakt. De kajak heeft als voordeel dat hij veel stabieler is dan een bellyboot en tevens een groter laadvermogen heeft. Een ander voordeel is dat kajakvissen op goedkoop is in vergelijking met een visboot. Dankzij al deze voordelen is kajakvissen ontzettend populair geworden.

De juiste uitrusting om te kajakken

Een goede uitrusting bij het kajakvissen is het belangrijkste onderdeel. Met de juiste opblaasbare kajak is kajakvissen leuker en veiliger. Zoals bij alle opblaasbare kajaks, zijn visserskajaks onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: enerzijds de dichte kajaks en anderzijds de kajakmodellen die open zijn. Beginners zullen er de voorkeur aan geven om te vissen in een wat simpele kajak zoals van het merk Intex. Anderzijds zullen de kajakkers, ervaren vissers kiezen voor een de kajak, waardoor men minder afhankelijk is van de weersomstandigheden. Een ander belangrijk punt waar je rekening mee moet houden bij een viskano: stabiliteit en wendbaarheid. Geef voor meer comfort de voorkeur aan een breed model dat stabieler en minder wendbaar is.

In tegenstelling tot een breed model is een smallere, taps toelopende kajak minder stabiel, maar kan hij regelmatig van positie veranderen en is hij gemakkelijker te verplaatsen. Er zijn ook opblaasbare viskajaks met een elektrische motor, heb je ene visplek gevonden met veel obstakels? Dan is de pedaal beter geschikt.

De juiste visaccessoires kiezen

Over het algemeen vereist kajakvissen geen speciale uitrusting, behalve bij het roofvissen. In principe geven wij de voorkeur aan een korte hengel met een maximale lengte van 2 meter om overbelasting van de kajak te voorkomen. Het is beter om een lichte hengel te kiezen, aangezien je de vishengel graag continue wilt vasthouden en zo bij elke beweging van de dobber toe te slaan. Ook is het handiger om voor een peddel te kiezen die licht van gewicht is. Als het om aas gaat, zoek dan naar flexibele modellen die zichzelf al hebben bewezen. Het is mogelijk om een gecombineerde echolood / GPS op de viskajak te installeren om de juiste visplek te vinden. Sommige opblaasbare viskajaks zijn uitgerust om dergelijke apparaten te bevestigen.

Handige tips voor het kajakvissen

Pas op voor haken,
Neem altijd een mobiele telefoon, tang en mes mee voor het geval dat
Pas je aan de weersomstandigheden aan: zonnebrandcrème, zonnebril, een pet of op zijn beurt een hoed, droogpak, enz.
Check de weersvoorspelling en vooral de wind.

Viskajakken is leuk als je het in goede omstandigheden beoefent. Blijf alert, het water is onveilig en let goed op andere boten.