De juiste luchtpomp voor de opblaasbare boot

Luchtpomp opblaasbare boot - opblaasboot luchtpomp

De juiste luchtpomp voor de opblaasbare boot

Een luchtpomp is een belangrijk accessoire voor een opblaasboot. Voor het merendeel van de aangeboden opblaasbare boten (met uitzondering van Intex opblaasbare boten en sommige opblaasbare boten van Sevylor en Bestway), is de luchtpomp niet inbegrepen in de levering en moet de luchtpomp apart worden gekocht. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten luchtpompen en leggen we de verschillen uit. Ook geven we tips voor het kiezen van de juiste luchtpomp.

De juiste luchtpomp

De juiste luchtpomp voor je opblaasbare boot is afhankelijk van tal van factoren:

  • Liever een hand-, voet- of elektrische pomp?
  • Hoe belangrijk vindt je het om opblaasbare boot snel op te blazen?
  • Hoeveel kracht wil je gebruiken bij het opblazen?
  • Hoeveel druk hebben de luchtkamers van de opblaasbare boot?
  • Hoe groot is de opblaasbare boot, dus hoeveel lucht moet je naar binnen pompen?
  • Hoeveel ruimte heb je in de rugzak en in de opblaasbare boot om de luchtpomp te vervoeren?
  • Heeft de luchtpomp de juiste adapters voor de kleppen van de opblaasbare boot?

Alle soorten luchtpompen voor de opblaasbare boot zijn verkrijgbaar tussen de € 10 en € 30. Hogere geprijsde luchtpompen hebben meestal meer (bv. Geïntegreerde manometer, wisselen tussen enkel- en dubbelwerkende modus, kunnen hogere luchtdruk genereren, hebben een hogere verwerkingskwaliteit, …). We hebben een dubbelwerkende pomp voor € 20 en gebruiken deze al meer dan 3 jaar regelmatig.

Wil je je opblaasboot zo snel mogelijk opblazen, dan is een luchtpomp met een hoog pompvolume (minimaal 4 liter) belangrijk. Je kunt dit doen met een tweetaktpomp. Een dergelijke luchtpomp wordt vooral aanbevolen voor grote opblaasbare boten. De luchtdruk die de opblaasboot nodig heeft, is ook cruciaal bij het kiezen van de juiste luchtpomp. Als de opblaasboot uit drop stitch (of hogedrukluchtkamers) bestaat, moet je goed kijken of de luchtpomp de verhoogde luchtdruk kan genereren.

Met een luchtpomp kun je niet alleen je opblaasboot opblazen, maar afhankelijk van het model ook kun je de lucht eruit pompen. Dit is bijzonder praktisch omdat bij het openen van de kleppen slechts een deel van de lucht uit de luchtkamers ontsnapt. Zorg er daarom bij het kopen voor dat de luchtpomp een pompfunctie heeft. Dergelijke luchtpompen hebben twee koppelingen. Afhankelijk van de functie wordt de luchtslang verplaatst. Dit is vooral handig om de resterende lucht eruit te krijgen voordat je de opblaasboot opvouwt. De opblaasboot is dan makkelijker in te pakken en je krijgt de verpakkingsmaat als je de boot correct opvouwt. Anders moet je bij het opvouwen de resterende lucht eruit duwen. Om dit te doen, begin je de opblaasboot op te vouwen met de andere kant van de kleppen.

Iedereen die zijn opblaasboot met de auto vervoert, ziet de afmetingen van de luchtpomp als een onbelangrijk criterium. Naast een reparatieset hoort de luchtpomp bij elke peddeltocht op de opblaasboot. Als er een gat in een luchtkamer zit of als de klep niet goed gesloten is na het opblazen, is de luchtpomp nodig tijdens het varen. Zelfs met langere onderbrekingen in de zomer, laten roeiers lucht van de opblaasboot af om hun boot te beschermen. Lees hierover meer in ons artikel: 6 tips voor het juiste gebruik van een opblaasboot . Een compacte luchtpomp kan wat ruimte besparen voor peddelaars die de boot en uitrusting in een rugzak met het openbaar vervoer vervoeren.

Verschillende soorten luchtpompen

Er is een verscheidenheid aan luchtpompen voor opblaasbare boten beschikbaar. In principe kunnen deze worden onderverdeeld in hand- en voetpompen en elektrische luchtpompen.

De hand luchtpomp

Handpompen hebben van binnen een cilindrische zuiger en worden daarom ook wel zuigerliftpompen genoemd. De luchtpomp wordt met beide handen bediend. De voeten kunnen tijdens het opblazen op de zijvoeten van de pomp worden geplaatst. Er zijn zowel eenvoudige (enkelwerkende pompen) als dubbelwerkende luchtpompen (dubbelwerkende luchtpompen). Een dubbelslagpomp is bijzonder effectief omdat deze niet alleen lucht in de opblaasboot pompt. Daarnaast zijn er luchtpompen die kunnen worden ingesteld tussen enkele en dubbele werking. Enkelwerkende handpompen zijn gemakkelijker te gebruiken omdat u alleen kracht hoeft te gebruiken (deels met het lichaamsgewicht) wanneer je op de zuiger drukt. Om dit te doen, moet je echter twee keer zoveel bewegingen uitvoeren. Voor opblaasboten gebruiken we meestal dubbelwerkende luchtpompen omdat deze bijzonder effectief zijn en de opblaasboot snel met lucht vullen. Vanuit ons oogpunt is de verhoogde inspanning die nodig is om de zuiger omhoog te trekken nauwelijks merkbaar. Dit is alleen merkbaar vanaf een luchtdruk van meer dan 0,3 bar. Daarom laat de dubbelslagpomp met brede zuiger zijn limiet zien in hogedrukkamers (bijv. Met drop stitch), aangezien het omhoog trekken van de zuiger erg vermoeiend wordt vanaf een druk van 0,4 bar. Precies daarom zijn er luchtpompen die kunnen worden omgeschakeld tussen enkele en dubbele actie. In het begin wordt de dubbelwerkende modus gebruikt om snel veel lucht in de luchtkamers te krijgen. Als de druk hoger is, schakelt het systeem over naar de enkelwerkende modus. Maar als je slechts een druk van maximaal 0,5 bar hoeft te genereren, kun je dat doen met een eenvoudige, grote (4 liter) enkelwerkende dubbelwerkende pomp.
Voor het opblazen van opblaasboten adviseren wij een luchtpomp met dikke zuiger. Deze genereren voldoende druk en hebben een hoog volume waardoor de opblaasboot snel opgeblazen kan worden. Dunne en hoge zuigerpompen kunnen in principe ook gebruikt worden, maar zijn vooral bedoeld voor SUP boards. Ze hebben een veel kleiner volume, maar kunnen een zeer hoge druk genereren.

De voetluchtpomp

Voetluchtpompen zijn inklapbaar en kunnen daardoor beter in de rugzak en in de opblaasboot worden opgeborgen. Een voetpomp in opgevouwen toestand heeft het formaat van een A4-vel en een dikte van 5 – 8 cm. Voetpompen zijn in de regel minder krachtig dan handpompen. Bovendien duurt het oppompen langer in vergelijking met een handpomp met dubbele slag, omdat ze geen dubbele slagfunctie hebben

Met voetpompen kunnen in principe zonder problemen opblaasboten worden opgepompt tot 0,1 bar en tot 0,2 – 0,25 bar. Vanaf een hogere druk wordt een hogedrukbalg aanbevolen, die dan met een kleiner volume pompt. Voetpompen zijn ook een goed alternatief voor mensen met rugklachten. Met een voetpomp hoef je niet voorover te leunen en komt de beweging uitsluitend uit je been.

Onze top 6 meest verkochte luchtpompen voor opblaasbare boten

De elektrische luchtpomp

Wil je een elektrische luchtpomp kopen voor je opblaasboot, let dan op een 12 V aansluiting voor de sigarettenaansteker in de auto, of koop liever een luchtpomp die werkt op een accu. Dan kun je de elektrische luchtpomp overal gebruiken ongeacht een bestaande stroomaansluiting. In het geval van een elektrische luchtpomp moet handmatig opblazen worden achterwege gelaten, tenminste gedeeltelijk (afhankelijk van de luchtpomp en de opblaasboot). Dit komt doordat de meeste compacte elektrische luchtpompen niet het vermogen hebben om voldoende hoge luchtdruk te genereren. Helaas wordt er maar al te vaak niet vermeld welke luchtdruk ze creëren met dergelijke pompen. Voor goedkope opblaasboten met een luchtdruk van minder dan 0,1 bar volstaat een luchtpomp aangedreven door een accu. Bij een luchtdruk van 0,1 bar moet je meestal wat meer pompen.

Ook als de elektrische luchtpomp niet voldoende vermogen heeft voor de benodigde druk van de opblaasboot, kan een elektrische luchtpomp toch een handige aanvulling zijn. Met een luchtdruk van 0,2 bar hoef je ongeveer 2/3 tot 3/4 minder te pompen. Doordat de luchtslang al grotendeels met lucht gevuld is door de elektrische pomp. Het enige dat je hoeft te doen, is een beetje opnieuw opblazen met een handmatige luchtpomp om de einddruk te genereren.

Een elektrische luchtpomp hebben we graag in de kelder als we onze boot na een peddeltoer weer uitvouwen om te drogen. De opblaasboot droogt gewoon beter als de luchtkamers een beetje gevuld zijn met lucht.

Compressorluchtpomp gebruiken voor je opblaasbare boot!

Gebruik echter geen elektrische compressorluchtpomp om de opblaasboot op te blazen. Compressor-luchtpompen zijn veel krachtiger en niet geschikt voor het opblazen van opblaasbare boten. De kans op overdruk is erg hoog en zal de slangen van de opblaasboot beschadigen. Een snoerloze luchtpomp is een handig alternatief voor conventionele handmatige luchtpompen. Desalniettemin gebruiken we een aanvullend tweetakt luchtpomp om onze opblaasbare kajak op het water op te blazen. In onze optiek zijn handmatige luchtpompen veel resistenter om een voldoende druk te genereren.

De elektrische pompen hebben een oplaadbare batterij en kunnen worden opgeladen met een 12 V sigarettenaansteker of een stopcontact. De elektrische pomp heeft geen batterij. Hiervoor kan de gewenste druk worden ingesteld, waarvan de luchtpomp dan automatisch uitschakelt. De elektrische luchtpomp is ook de krachtigste luchtpomp die tot 15 psi kan worden opgeblazen. Voor drop-stitch luchtkamers raden we de Sevylor-luchtpomp aan voor degenen die hun opblaasboot elektrisch willen opblazen.

Kleppen en klepadapters

De luchtpomp is via een klepadapter aangesloten op het ventiel van de opblaasboot. Er zijn een aantal verschillende kleppen.

Plug klep: De afsluiter is de eenvoudigste vorm van een afsluiter op opblaasboten. Deze klep wordt zeer zelden aangetroffen op opblaasbare boten. Deze klep vind je niet in duurdere opblaasbare kano’s. Het grote nadeel is dat deze per ongeluk geopend kan worden.
Boston-klep: Boston-kleppen zijn 2-weg schroefkleppen. De bovenste schroefdop wordt verwijderd om op te blazen. Als je na het opblazen de luchtpompadapter eraf haalt, ontsnapt er geen lucht, want een klep aan de binnenkant sluit het ventiel-gat af en gaat alleen open bij het opblazen. Desalniettemin moet de bovenkap voor de veiligheid worden vastgeschroefd. Als je de lucht wilt laten ontsnappen, draai je de onderste dop los. De lucht ontsnapt zeer snel door de grote klepopening. Zowel Intex-, Bestway- als Sevylor-opblaasboten hebben Boston-kleppen.
Militair / Push Push-klep: Ook wel push-push-kleppen genoemd. Voor opblaasbare boten van Advanced Elements als militair ventiel. De ventielen kenmerken zich door een veer die door middel van een draai-drukknop eenvoudig met de vinger te bedienen is. Als je de veer indrukt, ontsnapt er lucht. Bij het opblazen druk je de veer uit. Bij het sluiten van de ventieladapter ontsnapt ook geen lucht. In vergelijking met de Boston-klep, laat een spiraalveerklep de lucht heel precies leeglopen als er iets te veel is opgeblazen.

Manometer voor opblaasbare boten

Een manometer is een luchtdrukmeter om de druk in de luchtkamer van de opblaasboot te meten. Dit is de enige manier om te weten hoeveel lucht je in de luchtkamers moet pompen. Net als bij de luchtpomp moet de manometer geschikt zijn voor het ventiel, anders is luchtdrukmeting niet mogelijk. We controleren de luchtdruk altijd met een manometer, want defecten door onbedoelde overdruk vallen niet onder de fabrieksgarantie. Een apart manometer is echter niet altijd nodig. Sommige luchtpompen hebben een ingebouwde manometer zodat je tijdens het opblazen de luchtdruk kunt aflezen. Bij sommige opblaasbare boten (bijvoorbeeld Intex en sommige Sevylor-opblaasboten) is een meetschaal op de luchtkamer voorzien. Op deze manier kun je controleren of er te weinig of te veel lucht in de kamer zit.